Iskolánk

Szülőknek

Események

Pályázatok

Könyvajánló

 

Az alábbiakban az iskolai könyvtárból kikölcsönözhető, értékes szépirodalmi olvasmányokat ajánlunk

 

Weöres Sándor (1913-1989)
Bóbita. Ill. Hincz Gyula. 25. kiad. Bp., Móra Ferenc Kvk., 2010. 73. p., ill. 20 cm

Weöres Sándor első átütő sikerű gyermekkötete, amelynek anyaga belekerült a Ha a világ rigó lenne című bővebb válogatásba is. Minden darabja klasszikus, pl. Arany ágon ül a sármány, Buba éneke, Galagonya. Kiemelhető a művek tudatos zeneisége, Weöres különleges képlátása, képi humora (Falusi reggel, A birka-iskola). A szép kiállítású kötet Hincz Gyula klasszikussá vált illusztrációival jelent meg.

A mű tartalmi jellemzője: állatos versek, altatódal, gyermekversek, tréfás versek

Ajánljuk a 2-4 éves korú fiúknak és lányoknak

Fazekas Anna (1905-1973)
Öreg néne őzikéje. Ill., Róna Emy. 9. kiad. váltl. utánny. Budapest, Ciceró Könyvstúdió. 2010. 20 p. 32 cm

Először 1952-ben jelent meg az Öreg néne őzikéje, és azóta alig akad óvodáskorú gyermek, aki ne ismerkedett volna meg vele, aki ne fújná - legalábbis némely strófáját - kívülről. Hallatlanul népszerűvé vált Fazekas Anna verses meséje, vetélytársává a klasszikus gyermekirodalmi alkotásoknak. Népszerűségét nyilván segítette immáron hosszú idők óta változatlan, a meséhez kitűnően illeszkedő illusztrációs anyaga, a számos diafilmváltozat és - legfőként - természetesen maga a mű. Idestova történeti érték lesz, azon kevés alkotások nyújtotta élmények közül való, amelyek azonosak lehetnek szülőnél és gyermeknél, nagymamájánál és unokájánál.

A mű tartalmi jellemzője: állatos versek, verses mesék

Ajánljuk a 2-4 éves korú fiúknak és lányoknak
Gárdonyi Géza (1863-1922)
Egri csillagok. Bp., Holnap, 2010. 557 p. 21 cm (Ifjúsági könyvek)

Gárdonyi regénye, amely 1901 karácsonyán jelent meg először, nem ifjúsági regénynek készült. Csak az 1930-as évektől vált szinte minden olvasni már tudó gyermek első regényélményévé. Cselekménye közel két évtizedet fog át: 1533-ban, Dél-Baranyából indul és a török túlerővel szemben aratott 1552-es egri végvári győzelemmel zárul. Ami közben van, az történelmi és kalandregény, hősi és szerelmi történet nagyhatású elegye, Bornemissza Gergely és Cecey Éva élettörténete széles tablókon kibomló historikus korrajz hátterével. Ifjúsági regényirodalmunk klasszikus értéke.

A mű tartalmi jellemzője: ifjúsági regény, történelmi regény, klasszikus regény

Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak
Fekete István (1900-1970)

Vuk. 16. kiad. Budapest, Móra, 2011. 113 p., 21 cm (Fekete István művei)

Vuk, a rókakölyök nyolcadmagával jött a világra, ám a családja Kag és Iny, a két rókaszülő, valamint a hat kisróka elpusztul egy vadászat alkalmával. Vukot anyja még a vadászok jövetele előtt kimenekíti a kotorékból, egyik megmaradt testvérét pedig a falu vadásza veszi magához. Az író az első önálló lépésektől a "felnőtté" válásig meséli el Vuk életútját. A rókakölyök örökölte legendás hírű nagyapja vérét, szimatát, vadászszenvedélyét, ezért hamar túltesz a szabad vadászok életének fortélyaira tanító nagybátyján, az öreg Karakon. Egyik éjszakai zsákmányszerző körútjuk során a vadász kertjébe is eljut, ahol rátalál testvérére, majd Karak segítségével kiszabadítja a fogságból. Amikor Karak is elpusztul, a két testvér egy darabig még együtt marad, majd engedelmeskedve a természet szavának - saját párjával éli tovább a vadon élő állatok szabad, veszélyekkel teli, de mindenképpen csodálatos életét.

A mű tartalmi jellemzője: állatos regény, gyermekregény

Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak
Szabó Magda (1917-2007)
Abigél. 15. kiad. Bp., Móra, 2011. 396 p. 21 cm

Szabó Magda leányregényei a műfaj legjobbjai közé sorolhatók; olvasmányos cselekményvezetés, plasztikus alakformálás, színesen, hitelesen megfestett környezetrajz jellemzi őket. Ezek egyike az Abigél, amely már évtizedek óta változatlan népszerűségnek örvend a fiatal olvasók körében, de a felnőtteket is meghódította - különösen azt követően, hogy a nyolcvanas években sikeres tévé­film készült a regényből. Az írónő vélhetően önéletrajzi elemekből is építkezett, amikor ifjú hősnőjét, az ellen­állási mozgalomban aktív szerepet vállaló Vitay tábornok lányát, Ginát egy távoli város református nevelőintézetébe helyezi. (Szabó Magda tizenkét éven át növendéke volt a debreceni Református Leánynevelő Intézetnek.) Itt peregnek azután a titokzatos események, amelyek középpontjában az intézet kertjében álló, kecses női szobor, Abigél áll, akiről az a legenda járja, hogy mindenkinek segít, aki hozzá fordul.

A mű tartalmi jellemzője: ifjúsági regény, regény

Ajánljuk a 11-14 éves korú lányoknak
Molnár Ferenc (1878-1952)
A Pál utcai fiúk. 49. kiad. Bp., Móra, 2011. 158 p. 24 cm

1907-es első megjelenésétől fogva hazai és külföldi generációk sokasága kaphatta a gyermekregénytől a valóban irodalmi élményt, megkapó, felrázó, az irodalmiság lényegét megsejtető olvasmányt. Témája ismerős: a nagy kaland, ebben az esetben a grundért, a játszótérért folytatott csata a Pál utcaiak és a vörösingesek között; az iskolai bonyodalmak, az osztály belső, kis világának felfedezése. Színhelyének, a Füvészkert környékének század eleji mikrovilágát hallatlan élességgel és hitelességgel tudja felidézni, sohasem vét ember és környezet, kisebb és nagyobb gyerek pszichológiájának rajzában, horizontján föltűnnek a felnőttvilág vázlatos, de éles vonalú figurái. Minden didaktikus elemet kerülő, csak a művészi és pszichológiai hatásra építő mű.

A mű tartalmi jellemzője: gyermekregény

Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak
Fekete István (1900-1970)

Tüskevár. 11. kiad. Budapest, Móra, 2008. 302 p. 21 cm (Fekete István művei)

A természet- és emberszeretetéről ismert író kiemelkedő jelentőségű ifjúsági regénye a Zala és a Balaton találkozásánál elterülő természetvédelmi körzetbe kalauzolja olvasóit. Főszereplője, a két hetedikes fiú, itt a tüskevár körüli nádasban, mocsárban, erdőben tölti nyári vakációját, Matula, az öreg csősz felügyelete alatt. A berek tudós ismerőjétől sok-sok újat tanulnak a városi gyerekek, s az igazi kalandok vadászatok és halászatok során a sápadt, rendetlen kavargó érzelmeik miatt bizonytalan fiúkból érett felelős fiatalemberek válnak, s visszatalálnak a természet és az ember ősi egységéhez.

A mű tartalmi jellemzője: ifjúsági regény

Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak
A didergő király és más mesék. Debrecen, Fonó 33 Bt., 1998. 80 p., 21 cm. (Kedvenc meséim.)

A furfang, a csalafintaság segít ott, ahol a bátorság és a bölcsesség már csődöt mond, gyakorta maga az élet vezeti rá az egyszerű embert a fortélyokra - tanítják a kötet meséi. Mi kell ahhoz, hogy Gergő juhász piros csizmában őrizhesse a juhait és mézeskalácson tarthassa Gurujj kutyáját? A Gergő juhász kanala című meséből kiderül. Miként jár pórul a fösvény gazdag ember, s miként mosolyog rá a szerencse a jó szívű szegényre? A válasz benne foglaltatik Az aranytojó madár történetében. A válogatás huszonegy meséjéből tanulhatnak, okosodhatnak - a kisiskolások, miközben megismerik A halleány, A holdvadászok, Jércike és Kukori meg a többi mesehős érdekes történetét.

A mű tartalmi jellemzője: klasszikus mesék, népmesék

Ajánljuk a 6-8 éves korú fiúknak és lányoknak
 

Lázár Ervin (1936-2006)
A Négyszögletű Kerek Erdő. Ill. Réber László. Bp., Osiris K., 2005. 166 p., ill. 21 cm

Egy macskaforma kis figura, fekete kalapban, piros ingben és nagy bakancsban (neve Mikkamakka) kézen fogja a történet krónikását, és együtt futnak el a Szomorúság elől - egyenesen a Négyszögletű Kerek Erdőbe. E felhőtlen derűtől éltetett édeni helyen jeles társaság várja őket: Bruckner Szigfrid, a parancsnoki természetű, hajdan nagy hírű oroszlán, Ló Szerafin, az ábrándos lelkületű kék paripa, Aromo nyúl, a nagyeszű, a szeleburdi Macskavati és mások. A mesefüzér fölidézi kisebb-nagyobb viszontagságaikat és gyermekien bölcs filozofálgatásaikat. Nem nehéz fölismerni a párhuzamot a klasszikussá vált Milne meseregények (Micimackó - Micimackó kuckója) s a Mikkamakka-történetek között, s tegyük hozzá, a Csekélyértelmű Medvebocs bátran vállalná a lelki rokonságot. Elsősorban a 8-10 évesek meséskönyve a karakteres Réber-rajzokkal díszített kötet.

A mű tartalmi jellemzője: mai meseregény, meseregény

Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak
Kästner, Erich (1899-1974)
A két Lotti. Ford. Tóth Eszter ((1920-2001) - Török Sándor (1904-1985). Ill. Trier, Walter. Bp., Móra, 2011. 124 p., ill., 21 cm

Kästner gyermekregényének címszereplője két kislány, akik a megtévesztésig hasonlítanak egymásra. Szüleik elváltak, és gyerekeiken "megosztoztak". Így Luise és Lotte nem ismerték egymást, egészen addig, amíg egy gyermeküdülésen nem találkoztak. A gyerekek elhatározzák, hogy összebékítik a szülőket, s erre a célra legalkalmasabbnak a szerepcsere ígérkezik. Ez azonban nem megy minden zökkenő nélkül. Végül is minden elrendeződik, a szülők és az ikrek végleg összetalálkoznak. A két Lotti könnyes-vidám története évtizedek óta a gyerekirodalom sikerkönyvei között szerepel.

A mű tartalmi jellemzője: gyermekregény

Ajánljuk a 8-11 éves korú lányoknak
Rowling, Joanne Kathleen (1965)
Harry Potter és a bölcsek köve. Bp., Animus K., 2001. 285 p., 22 cm

A Dursey család feje örökösen attól retteg, hogy feleségének nővére, aki a semmirekellő Potterhez ment férjhez, egyszer csak megjelenik az előkelő Privet Driven, bepiszkolva ezzel a család jó hírét. Ám egy napon, ha ugyan nem is az egész Potter család, de gyermekük, Harry mégiscsak a Dursley ház vendége lesz, mégpedig - legalábbis ekkor úgy tűnik - örökre. A korán árvaságra jutott Harry nagynénje házában felcseperedve - a háziak furcsálló tekintetétől kísérve - igencsak különös dolgokat művel. Lassan aztán arra is fény derül, hogy a fiú szülei varázslók voltak, akik a Roxfortban működő varázslóiskolát jeles eredménnyel végezték el. Ám a gonosz Tudodki, aki a Sötét oldalon áll, nem nézhette tétlenül a Potter házaspár jótékony varázserejéből fakadő csodatéteményeket, ezért eltüntette őket a föld felszínéről. Harry, aki kamasszá cseperedve maga is tapasztalja, hogy különös varázserő birtokában van, elhatározza, hogy megkeresi a gonosz Tudodkit. Ezért aztán útnak ered, és a sűrű erdő rejtekén, ezer veszélynek kitéve próbálja megszerezni a bölcsek kövét, amely segítségére lehet a titok megfejtésében... Így indul a világirodalom elmúlt időszakának leghíresebb regénye, amelyen vélhetően még generációk sora fog felnőni.

A mű tartalmi jellemzője: fantasztikus regény, ifjúsági regény

Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak

Folytatása:Harry Potter és a Titkok Kamrája, Harry Potter és az azkabani fogoly, Harry Potter és a Tűz Serlege, Harry Potter és a Főnix rendje
A három királyleány. Összeáll. Boldizsár Ildikó, ill. Elek Lívia. Bp., Palatinus-Könyvek Kft., 1999. 146 p.

Boldizsár Ildikó már több tematikus kötetével bizonyította, hogy kitűnő érzékkel, biztos kézzel, értő szemmel válogat a népmesékből. Mostani tündérmese-válogatása a mintegy négyezer lejegyzett magyar tündérmeséből huszonhármat ad közre, részint olyanokat, amelyek mindenképp megérdemelték az "újrafelfedezést", részint pedig olyanokat, amelyek valamilyen oknál fogva éppen ma lehetnek aktuálisak. A Disney-film által elhíresült (videón is hozzáférhető) A Szépség és a Szörnyeteg, az Arany János klasszikus versének alapjául szolgált Rózsa és Ibolya, a magyar filmből ismerős Fehérlófia, a több feldolgozásban is élő A csillagszemű juhász, vagy A halhatatlanságra vágyó királyfi. De olvasható még a kötetben A sárig kicsi kígyó, A vasfejű farkas, A zöldszakállú király, Pancimanci és más mesék. Elek Lívia rajzai illusztrálják a színvonalas mesekönyvet.

A mű tartalmi jellemzője: klasszikus mesék, népmesék, magyar népmesék, mesék, tündérmesék

Ajánljuk a 4-6 éves korú fiúknak és lányoknak
Ami a szívedet nyomja: kortárs svéd gyermekversek. Vál., ford.Tótfalusi István, ill. Szecskó Tamás. 11. kiad. Bp., Móra Kiadó, 2011. 95 p. 21 cm

A három svéd költőnő, Britt G. Hallqvist, Ingrid Sjöstrand és Siv Wideberg a gyerekek gondolatvilágát, logikáját, érzéseit próbálják megragadni a gyermekeknek szóló szabadversekben. Elképzelt hőseik csodálkoznak az idő múlásán ("Holnap nyolcéves leszek, és nem leszek már hétéves soha többé"), morfondíroznak a szavak elnevezésén ("Talán a dolgokat nem is így hívják igazában"), igazi kapcsolat után sóvárognak ("Néha levelet írok magamnak"), vagy legalább olyan őszinte családi összejövetelekről álmodoznak, ahol elfeledkezhetnek arról, ami a szíveket nyomja; a szerelem első tapasztalatait ízlelgetik, a külvilág erőszakossága ellen tiltakoznak, és értetlenül szemlélik a "nagyok" különcségeit, rossz tulajdonságait. Szecskó Tamás rajzai kiválóan érzékeltetik a svéd polgári családok atmoszféráját. A kötet verseit a kiskamaszok fogják elsősorban élvezni és érteni.

A mű tartalmi jellemzője: gyermekversek

Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak

Ende, Michael (1929-1995)
A Végtelen Történet. Ford. Hárs Ernő, ill. Roswitha Quadflieg. Bp., Európa Kvk., 2008. 440 p. 22 cm

A könyv tipográfiájának sokszínűsége - pirossal és zölddel szedett sorok váltogatják egymást, s a fejezetek élén művészi grafikákba ágyazott iniciálék állnak - éppen csak utalhat magának a műnek ezer színben villódzó, játékos képzeletgazdagságára. Meseregényről van szó, a színhely Fantázia, az időben és térben határtalan birodalom. Itt játszódik a hét egymásba fonódó szálból szőtt "végtelen történet", melynek főhőse Bux Barnabás Boldizsár, a nevetségesen szerencsétlen külsővel bíró, de nagy képzelőerővel megáldott - és ezért társai által csúfolt, hazugnak tartott - könyvmoly kisfiú. A cselekményt az író páratlan képzelőerővel bonyolítja, szimbolikus és allegorikus epizódok és alakok sokaságát kelti életre, Fantázia birodalmából vérbeli mesevilágot, új, szuverén mitológiát teremt. A minden szempontból kivételes minőségű, nyelvi ötletekben bővelkedő, Hárs Ernő által invenciózusan magyarított könyvet Roswitha Quadflieg illusztrálta.

A mű tartalmi jellemzője: meseregény

Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak

Benedek Elek (1859-1929)
Világszép nádszál kisasszony. Benedek Elek legszebb meséi. [Kaposvár] Holló, cop. 2005. 95 p.

"Az volt s lesz a törekvésem, hogy az általam megírt s még megírandó mesék irodalmi művek hatását tegyék az olvasóra, anélkül azonban, hogy emiatt meghamisítsam a nép eszejárásának, mesemondó nyelvének karakterét" - írta a "nagy mesemondó", Benedek Elek, akinek meséin azóta nemzedékek sora nevelkedett. A gazdag termésből huszonhat szerepel a kötetben. A szélesen áradó, gazdag, fordulatos cselekményű történetekben a jó és a rossz harcol egymással: kedves, szépséges királylányokat fenyeget a boszorkány ármánykodása (A rózsátnevető királykisasszony), különleges tulajdonságokkal rendelkező, bátor királyfiak (Az örök ifjúság vize), vagy éppen szerencséjüket kereső szegénylegények (Táltos Jankó, Hajnal) ütköznek meg földöntúli hatalmakkal, sárkányokkal, boszorkányokkal, ördögökkel és óriásokkal. Megjárják az alvilág birodalmait, eljutnak az Óperenciás-tengeren is túlra, Tündérországba, sokféle próbát kiállnak, hogy végül elnyerhessék az áhított királylány kezét s vele a fele királyságot. Táltosok, varázs erejű szerszámok (Az arany pálca), az embereknek hálás állatok (A griffmadár) segítik a hősök boldogulását. Azokban a történetekben, amelyek főszereplői a nép egyszerű gyermekei (Nyika), a népi furfang és lelemény győz. A mesék javarészt olyanok, hogy az olvasó - a népmese-motívumok ismeretében - maga is folytathatná: a hős gyakran szinte egyik történetből a másikba keveredik. A mesekönyv érdekes, izgalmas és kiválóan alkalmas arra, hogy a gyerekek fantáziáját megmozgassa.

A mű tartalmi jellemzője: klasszikus mesék, tréfás mesék, mesék, tündérmesék

Ajánljuk a 4-6 éves korú fiúknak és lányoknak
Saint-Exupéry, Antoine de (1900-1944)

A kis herceg. 30. kiad. Bp., Móra, 2011. 90 p. ill., 24 cm

A francia próza klasszikussá vált remekének (1943) kerettörténete - a kényszerleszállás a sivatagban, megismerkedés a rejtélyes kisfiúval és a visszatérés - megtörtént események költői változata. Az igazi mesevilág a gyermekkort idéző B612-es kisbolygón tárul az olvasó elé: itt él a címszereplő, és innen indul látogatóba a szomszédos planéták lakóihoz. Utazásai során különös alakokkal találkozik, s ártatlan tekintettel, értetlenül figyeli a felnőttek világát. Hat bolygón tett látogatása tanítja meg a kis herceget arra, miképpen nem szabad élni. A könyvet, amely az írói szándék szerint nem csak gyerekeknek szól, a szerző rajzai illusztrálják.

A mű tartalmi jellemzője: meseregény, regény

Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak

Móra Ferenc (1879-1934)
Kincskereső kisködmön. Ill. Reich Károly. 47. kiad. Bp., Móra, 2011. 173 p., 20 cm

Móra varázslatos műve, a Kincskereső kisködmön (1918) témája végső soron az emberi élet. Hősies küzdelem ez a lét: naponként megújuló harc a szegénység és a belőle fakadó szomorúság ellen. A történetbeli család - kis Gergő (az író gyermek hasonmása) és szülei - a körülöttük élőkhöz hasonlóan egyetlen fegyvert szegezhetnek szembe az emberi méltóságot gyakorta sárba tipró, sokszor alattomos váratlansággal támadó rossz erőkkel, az éhséggel, a nyomorúsággal, a betegséggel, a halállal. E fegyver nem más, mint a tisztesség, a humánum. Ennek az erőnek vált a magyar gyermekirodalomban halhatatlan szimbólumává a történetbeli kisfiú apai öröksége, a kisködmön - Márton szűcs ajándéka -, amely csak addig melegít, amíg becsületes a gazdája.

A mű tartalmi jellemzője: elbeszélések

Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak
Janikovszky Éva (1926-2003)
Velem mindig történik valami. Ill. Réber László. 8. kiad. Budapest, Móra, 2007. 31 p. 23 cm

Janikovszky Éva és a szövegíró méltó szerző társa, Réber László könyvillusztrátor gyermek-felnőtt viszonyt boncolgató meséje voltaképp monológ, pompás epizódok laza füzére, amelyekben egy kisfiú tart tükröt az őt körülvevő felnőttek elé. Kiszolgáltatott helyzete tudatában, de a gyermeki tisztánlátás és igazságérzet birtokában sorolja mindazokat a furcsaságokat, apróbb-nagyobb félreértéseket, a gyermeki bánat okait, amelyekre családjában - más családokhoz hasonlóan - bőven van módja felfigyelni. A szülök gyakran a kényelmesebb utat választják; közhelyekre támaszkodva "nevelik" csemetéjüket - ezekre a sztereotípiákra ad csattanós válaszokat a "gyerekszáj" a "kortárs" olvasók remek szórakoztatására.

A mű tartalmi jellemzője: elbeszélések

Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak

Bálint Ágnes (1922-2008)
Szeleburdi család. 14. kiad. Bp., Móra, 2011. 150 p., 19 cm

A tizenéves Laci naplójából ismerheti meg az olvasó a címszereplő, kedves családot. Nincs bennük semmi rendkívüli (bár némelyek hóbortosnak tartják őket), úgy élnek kissé zsúfolt kétszobás lakásukban, mint a legtöbb pesti család. Valami mégis megkülönbözteti őket az átlagtól, szeretik az állatokat, növényeket. Ezért aztán tele van a lakásuk a legkülönfélébb állatokkal: hörcsögeik, Guszti és Jenő, kutyájuk, Gombócka, Kamilla, a sánta nyúl, Április, a teknős számos meglepetést okoznak a család tagjainak, akik igencsak mozgalmas nyaralás elébe néznek a nagymama Duna-parti házában, ahová házi kedvenceiket is magukkal viszik.

A mű tartalmi jellemzője: ifjúsági regény

Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak

Tolkien, John Ronald Reuel (1892-1973)
A Gyűrűk Ura. Bp., Európa Kvk., 2010. 21 cm 1.köt. 540 p. + 2.köt. 438 p. + 3.köt. 534 p.

Tolkien már több nemzedéket meghódító háromkötetes tündérmeséje a Harmadkorban játszódik, és a hobbitok és szomszédaik történetét, földrajzát, mitológiáját, életét beszéli el. A trilógia első részéből kiderül milyen fenyegetést jelent a békés hobbitok számára a Fekete Föld és uralkodója, Mordor, valamint hogyan alkotta meg a gonosz Szauron a Végzet Hegyének segítségével az Egy Gyűrűjét, a hatalom jelképét (A Gyűrű Szövetsége). A második kötetben a Gyűrű Szövetsége megbomlik, az árulásuk miatt a fenyegető veszedelem még tragikusabb árnyalatot kap (A két torony) és hamarosan kezdetét veszi a nagy Gyűrűháború, a derék hobbitok derekas küzdelme (A király visszatér). Naív eposzokra, lovagi költeményekre hasonlító kalandok, vándorlások, mitikus történetek színesítik az elbeszélés vázát - izgalmas, fantáziát megmozgató utazásra invitálva a mai tizenéveseket is.

A mű tartalmi jellemzője: fantasztikus regény, regény, klasszikus regény

Ajánljuk a 14- éves korú fiúknak és lányoknak

Lázár Ervin (1936-2006)
A Hétfejű Tündér. Ill. Réber László. 5., bőv. kiad. Bp., Osiris K., 2004. 129 p., ill. 21 cm

“Az Egér az Erdei Kocsma pultjánál ült, egy borral teli mogyoróhéjat tartott a kezében, és a csillagokról mesélt.” A hazudós Egér, az előkelő Okker család leszármazottja, a nemes Ultramarin, továbbá a Kék meg a Sárga mellett remekül egyénített mesefigurák, varázslatos szereplők lépnek színre Lázár Ervin meséiben. Az igazságtevő Nyúl és társai közül egyik-másik ismerős a klasszikus állatmesékből, de a régi tanulságok ízig-vérig modern “hangszerelésben” jelennek meg; sok a humoros, groteszk elem a történetekben és a remek rajzokban egyaránt. A szerző meséinek gyűjteményes kötete az olvasókat szép élménnyel ajándékozhatja meg.

A mű tartalmi jellemzője: állatos mesék, mai mesék, mesék

Ajánljuk a 6-8 éves korú fiúknak és lányoknak

Csukás István (1936)
Keménykalap és krumpliorr. 6. kiad. Szeged, Könyvmolyképző K., 2010. 264 p. 21 cm

A történet szereplői abból a "tényből" indulnak ki, hogy az általuk működtetett "Hörömpő cirkusz világszám". Az 1973-ban írt ifjúsági regény egyik főszereplője, Péter, a Vadliba őrs tagja, aki megbetegszik, és ez a sajnálatos esemény indítja el a cirkusz megalakításának gondolatát is. A gondolatot csakhamar tettek követik és a nagyérdeműt olyan "világszámok" kápráztatják el, mint a Kis Réce, azaz Rozmaring bohóc tréfái, Marci zsonglőr mutatványa, Karcsi, művésznevén Jim és Joe, levegőben elvégzett akrobatikus gyakorlatai, és Süle, azaz Negyedik Emánuel éhezőművész produkciója. És természetesen ott van mindenhol, a mára már fogalommá vált "Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri". Az izgalmas, fordulatokban bővelkedő remek ifjúsági regény, több mint harminc év elteltével is ugyanúgy szórakoztatja majd a kamaszokat, mint megírása idején.

A mű tartalmi jellemzője: ifjúsági regény

Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak

Álomba ringató esti mesék. 4.kiad. Bp., Officina 1996 K., 2003. 235 p., 27 cm (Officina junior)

Tarkabarka mesevilág kel életre a színes rajzokat is bőséggel felvonultató kötet lapjain, s a forgatag szereplőinek sorában fölbukkannak a mesevilág klasszikus, kedvelt figurái, az erdei állatok: Dörmi, a medvebocs, a Bölcs bagoly, Pici és Pötyi, a repülő egerek s megannyi társuk. Barátságok köttetnek, de veszélybe is kerülnek, persze csak ideig-óráig, mert a kibékülés nem várathat sokáig magára. A bonyodalmak sem hoznak sötét hangulatot, hiszen itt mindenki jó barát. Az álomba ringató esti mesék közös tulajdonságai - ahogy illik - hogy ne legyenek túlságosan hosszúak, és meseszövésük bonyodalma ne riassza el a halk léptű álomtündért.

A mű tartalmi jellemzője: állatos mesék, mesék

Ajánljuk a 2-4 éves korú fiúknak és lányoknak

Böszörményi Gyula (1965)
Gergő és az álomfogók. Szeged, Könyvmolyképző K., 2009. 543 p., ill., 22 cm

Az ifjúsági regény főszereplője, Gergő nem hisz a csodákban: az egyre sűrűsödő furcsa jelenségeket, amelyeket Csipetke utcai házukban észlel, mindig racionálisan próbálja megmagyarázni. Nem így újdonsült mostohatestvére, Zsófi, aki sokkal fogékonyabb a természetfeletti jelenségekre, és apjával, a cipőpucoló Botlik Dénessel a házba, Gergőékhez költözve rögvest barátságot köt az öreg házmesterrel, Barboncás Dömével. A kedves arcú idős úr - a ház lakóinak döbbenetére - időnként meglepő dolgokat produkál: a legnagyobb vihar közepén kiáll az esőbe különös dalokat énekelni, életre kelti az elszáradt citromfát, és kedvelt szokásai közé tartozik, dongóvá válva, megcsipkedni a rosszakaró révülőket. A révülők ugyanis a könyv másik világbéli szereplői: ők azok, akik a világ dolgait intézik, és most éppen rendes évi gyűlésüket rendeznék meg, amelyre Gergőt is elvárnák, lévén ő a kiválasztott. Ám az invitálás nem megy könnyen, nemcsak azért mert Gergő füle botját sem mozgatja környezete különös jeleire, hanem mert a révülők egy gonosz csoportja mindent elkövet, hogy megakadályozza meghívását. Legyőzésükhöz a család összetartására van szükség, ám idő kell a gyerekeknek, hogy megbarátkozzanak egymással és elfogadják új szüleiket. Humor, brillírozó stílus, és sokszálú feszes cselekmény jellemzi a finom pszichológiai érzékenységgel megírt meseregényt, amelyet a gyerekek széles körének érdemes ajánlani.

A mű tartalmi jellemzője: meseregény

Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak


Zene

Mai napon történt

november 17. : A mai napra nincs érdekesség.

Eseménynaptár

Tanulóink munkái

2017. 03. 14.

További képek >>

Galéria

Népi mesterségek Fonyódliget 2016. augusztus

További képek >>